Språk

«Alle barn skal få god språkstimulering gjennom barnehagehverdagen, og alle barn skal få delta i aktiviteter som fremmer kommunikasjon og en helhetlig språkutvikling.» (Rammeplan for barnehage s.23)

Å støtte barns tilegnelse av språk er en av barnehagens viktigste oppgaver. Kommunikasjons og språkkompetanse er viktig både for barnets liv her og nå og for barnets muligheter i framtiden. Språket er blant annet avgjørende for den den intellektuelle, emosjonelle og sosiale utviklingen. Språket gir identitet og tilhørighet for det enkelte barn.

Vårt mål er å gi barna varierte og positive erfaringer ved å bruke språket som kommunikasjonsmiddel og som utrykk for tanker og følelser.

Hvordan barnehagen arbeider med dette:

• Voksne som samtaler og deltar aktivt i barns lek.

• Voksne som er bevisst sitt kroppsspråk.

• Tolke og respondere på barnas kroppsspråk.

• Snakke med barna om det vi har erfart.

• Gjenta lyder riktig.

• Bruke rim, regler og sang.

• Sette ord på alt vi gjør og ser.

• Lese bøker og fortelle historier.

• Lage dyrelyder

• Lære navn på kroppsdeler.

• Sortere leker (sortere duplo etter farger)

• Ha samlinger med fokus på språkutvikling, for eksempel kim`s lek, sang, lese bøker, bruke bilder med tekst til.

Januar_2019_18815100.jpg